HM Dronning Magrethe II's altertekstiler

Dronning Margrethe har designet i alt 4 antependier (alterbordsforsider) og fire tilhørende messehageler i de liturgiske farver. De blev taget i brug første søndag i advent i 1987. Desuden har hun designet bispekåben, som blev taget i brug ved den årlige reformationsgudstjeneste i oktober 2000. 

Alle fire messehageler hænger til daglig i glasmontre under Domkirkens kor, hvor de kan ses på tæt hold.
De indeholder centrale symboler i kristendommen som viser, hvor omfattende Dronningens viden er, og hvor forankret hun er i den kristne tro.

På siderne nedenfor fortæller den tidligere kirkeværge Henning Ehlers Olsen om altertekstilerne. Sognepræst Henning Wehner bærer messehagelerne og Thorkild Sørensen er fotograf.

Klik på de fire alterbordforsider og læs mere om de enkelte sæt!

Det grønne sæt er det sæt, der bruges oftest, nemlig i Hellig tre Konger-tiden og den lange Trinitatistid fra Pinse til Advent.

Det violette sæt bruges i advents og fastetiden, som er forberedelsestider til de store højtider jul og påske.

Det røde sæt: Rød er blodets og Helligåndens farve, så det røde sæt bruges kun 2. juledag (Sankt Stefans Dag) og på de to Pinsedage. Det betyder, at det kun skal bruges tre dage om året.

Det hvide sæt bruges på kirkens festdage: Juledagene, Påskedagene og tiden mellem Påske og Pinse.


Nedenfor ses de liturgiske farvers fordeling på søn- og helligdage i løbet af kirkeåret.

Bispekåben: I Dronningens design til bispekåben genfindes elementer fra det hvid/gyldne altersæt. Kåben er i perfekt samspil med domkirkens øvrige farver, men den kan også i sin diskrete farveholdning passe fint alle andre steder, hvor biskoppen fungerer i ornat.